26 Mart 2008 Çarşamba

Işık Teorisi Splicing

Fiberoptik ya da Optik fiber, kendi boyunca içinden ışığın yönlendirebildiği plastik veya cam fiberlerden oluşmuş bir optik fiberdir. Optik fiberler diğer iletişim malzemelerine oranla uzun mesafelerdeki veri iletişiminin daha hızlı ve yüksek değerlerde yapılabilmesine olanak verdikleri için fiberoptik haberleşme sistemlerinde çok sıklıkla kullanılmaktadırlar. Metal kablolar yerine fiber kablolarıun kullanılmasının nedeni, daha az kayıba neden olmaları ve elektromanyetik etkileşimden etkilenmemeleridir. Optik fiberler aynı zamanda bir çok sensör (alıcı) ve benzeri uygulamaların yapımaında oldukça sık olarak kullanılmaktadırlar.
Işık, iç yansımalar aracılığıyla Optik fiberin merkezinde tutulmaktadır. Bu sayade fiber bir dalga klavuzu gibi hareket etmektedir. Çoklu yayınma hatlarını ya da çapraz modları destekleyen fiberlere çok modlu fiberler (İngilize, multimode fibers- MMF) denilir. Sadece tek bir modu destekleyen fiberlere ise tek modlu fiberler (İngilizce, singlemode fibers' - SMF) denilmektedir. Çok modlu fiberler genellikle geniş çaplı bir merkeze sahiptir ve daha çok gücün iletilmesinin gerekli olduğu kısa mesafeli iletişim hatlarında kullanılırlar. Tek modlu fiberler ise 200 metrenin üzerindeki iletişim hatlarında kullanılmaktadırlar.
Fiberoptik kabloları birbirine eklemek elektrik tellerini ya da kablolarını eklemekten çok daha karmaşık bir işlemdir. Fiberlerin birleştirilecek uçları dikkatlice yarılmalı ve mekanik olarak ya da elektrik arkı ile eritilerek birleştirilmelidir. Ayrıca daha sonra ayrılabilcek şekilde tasarlanmış özel konnektörlerde mevcuttur.

Kaynak : www.dominob2b.com
www.dominoelektronik.com

Fiber Optik Sonlandırma ( Fusion Splice)

FIBER KABLOLARI SONLANDIRMAK
Fiber Optik Kablo Sonlandirma
Fiber optik kablolar özel kutularda sonlandiSilmak zorundadir. Bu kutular duvar tipi ve kabinet tipi olarak iki çesittir.Fiber kablolar hiçbir zaman yalniz basina kullanilamazlar.Bir projede kullanilan kablolar kabinetlere veya sonlandirma kutularina kadar getirilir. Aktif cihazlara fiber patch kablolar ile erisirler.F/O kablo ile patch kabloyu birlestirmek için arada Coupler denen disi adaptörler kullanilir. FO kablolarin sonlandirilmasinda standart ürün olarak olarak ST(yuvarlak görünüslü) veya SC(kare görünüslü) konnektörler kullanilmaktadir. MTRJ, LC ve FC gibi konnektör çesitleride mevcuttur.
Günümüz teknolojisinde Fusion Splice ile yapılan sonlandırmalar tercih edilmelidir.

Kaynak : www.dominob2b.com www.dominoelektronik.com

Fiber Optik Patch paneller (ODF Optical Distribution Frame)


Fiber Optik Patch Paneller
• Duvar tipi patch paneller.
• Rack Tipi patch paneller.Piyasada hazir ve boş olarak sonlandirma kutulari satilmaktadir. Pigtail, Kaset ve Aksesuarlar ve adaptörler pacth panel de kullanılan aksesuarlardır.

Fiber Optik Connectörler










Fiber Optik LC Konnektör









Fiber Optik SC Konnekör









Fiber Optik ST Connector




Kaynak : www.dominob2b.com www.dominoelektronik.com

Fiber Optiğin Avantajları

FİBER OPTİK AVANTAJLARI
· geniş band aralığı · düşük kayıp · elektromagnetik bağışıklık · güvenilirlik · hafiflik · küçük boyut
ORTAM
BİT ORANI (Mbps)
SES KANALI
TEKRARLAYICI BOŞLUĞU (km)
KOAKSİYEL
1,5 3,1 6,3 45 90
24 48 96 672 1344
1 - 2
FİBER OPTİK
45 90 180 405 – 435 565 1700
672 1344 2688 6048 8064 24192
6-15 ÇOK MODLU 30 –40 TEK MODLU
Yapıları gereği optik frekanslar daha geniş bant genişlikleri sağladıkları için, fiber sistemler daha büyük bir kapasiteye sahiptir. Metalik kablolarda, iletkenler arasında kapasitans ve iletkenler boyunca indüktans meydana gelir. Bu özellikler metalik kabloların, bant genişliklerini sınırlayan alçak geçiren filtreler gibi hareket etmelerine neden olur.
Fiber sistemler, manyetik indüksiyonun neden olduğu kablolar arası karışmadan etkilenmezler. Cam ya da plastik fiberler elektriği iletmeyen malzemelerdir; bu nedenle fiber optik kablolarda, akım akışının meydana getirdiği manyetik alan yoktur. Metalik kablolarda, karışmanın başlıca nedeni birbirine yakın yerleştirilmiş iletkenler arasındaki manyetik indüksiyondur.
Fiber kablolar, yıldırımın, elektrik motorlarının, floresan ışığın ve diğer elektriksel gürültü kaynaklarının neden olduğu statik karışmadan etkilenmezler; bunun bir nedeni de, fiber optiklerin elektrik iletmeme özelliğidir. Ayrıca, fiber kablolar enerji yaymazlar; dolayısıyla, diğer iletişim sistemleriyle girişime yol açmaları mümkün değildir. Bu özellik, fiber sistemleri askeri uygulamalara çok uygun hale getirir; askeri uygulamalarda, nükleer silahların etkileri (EMP, elektromanyetik darbe girişimi), klasik iletişim sistemleri üzerinde çok kötü sonuçlar yaratır.
Fiber kablolar, çevre koşullarındaki büyük değişikliklere karşı daha dirençlidir. Metalik kablolara oranla daha geniş bir sıcaklık aralığında çalışabilirler. Aynı şekilde fiber kablolar, aşındırıcı sıvılardan ve gazlardan daha az etkilenirler.
Fiber kabloların monte edilmesi ve bakımı daha kolay ve daha güvenlidir. Cam ve plastik fiberler iletken olmadıkları için, fiberler kullanıldığında elektrik akımları ya da gerilimlerinin yarattığı tehlikeler yoktur. Fiberler, hiçbir patlama ya da yangın tehlikesi oluşturmaksızın, uçucu sıvıların ya da gazların çevresinde kullanılabilirler. Fiberler, metalik kablolardan daha küçük ve çok daha hafiftir. Dolayısıyla, fiber kablolarla çalışmak daha kolaydır. Ayrıca, fiber kablolar daha az saklama alanı gerektirir ve daha ucuza nakledilebilir.
Fiber kablolar bakır kablolara oranla daha emniyetlidir. Kullanıcının haberi olmaksızın fiber kablonun içine kaçak veya gizli bir bağlantı yapmak imkansızdır. Bu da fiberi, askeri uygulamalar açısından cazip kılan bir başka niteliğidir.
Henüz kanıtlanmamış olmasına rağmen, fiber sistemlerin metalik malzemede
daha uzun süre dayanacağı varsayılmaktadır. Bu varsayımın dayanak noktası, fiber kabloların çevre koşullarındaki değişikliklere daha dayanıklı olmasıdır.
Fiber optik bir sistemin uzun vadeli maliyetinin, metalik bir sistemin uzun vadeli maliyetinden daha az olacağı düşünülmektedir.
Kaynak : www.dominob2b.com www.dominoelektronik.com

Fiber Optik Kablo Nedir?

Fiber Optik Kablo 3 kısımdan oluşur.
İNDİS:
Bir ışık ışınının madde içersinde ilerlemesine gösterilen zorluk katsayısı
KIRILMA İNDİSİ:
Işığın boşluktaki hızının madde içerisindeki ışık hızına oranına kırılma indisi denir.
NÜVE: Işığın içerisinde ilerlediği ve kablonun merkezindeki kısımdır. Çok saf camdan yapılmıştır ve esnektir. Yani belirli sınırlar dahilinde eğilebilir cinsine göre çapı tek modlu veya çok modlu oluşuna göre 8 mikrometre ile 100 mikrometre arasında değişir (not: insan saçı 100 mikro metre civarındadır).
KILIF:
Tipik olarak 125 mikrometre çapında nüveyi saran ve fibere enjekte edilen ışının nüveden çıkmasını engelleyen kısımdır aynı nüve gibi camdan yapılmıştır ancak indis farkı olarak yaklaşık %1 oranında daha azdır bu indis farkından dolayı ışık ışını nüveye enjekte edildikten sonra kılıfa geçmez (aşırı bir katlanma ya da ezilme yoksa) ışın kılıf nüve sınırından tekrar nüveye döner ve böyle yansımalar dizisi halinde nüve içerisinde ilerler.
KAPLAMA:
Optik bir özelliği olmayan kaplama polimer veya plastik olabilir bir veya birden fazla katmanı olabilir. Optik bir özelliği yoktur sadece fiberi darbe ve şoklardan korur.
Fiber Optik Kablonun Çalışması
Şimdi biraz fiberin nasıl işlediğinden bahsedelim. Fiberin çalışma prensibi temel optik kurallarına dayanır. Bir ışın demeti az yoğun bir ortamdan daha yoğun bir ortama geçerken geliş açısına bağlı olarak yansıması yada kırılarak ortam dışına çıkması (bu istenmeyen durumdur) mantığına dayanır.
Kaynak : www.dominob2b.com www.dominoelektronik.com